Home chevron_right
Всичко за дома

10 зелени съвета за почистване на тигани и тенджери

admin | март 13, 2022
съдове за готвене | be4home.com

Какво ще кажете за търкане на тенджери и тигани? Не го ли обичаш и ти? Тогава имаме нещо също толкова интересно. Например, какво ще кажете да използвате напълно безвредни домакински почистващи препарати вместо отровни, миризливи, дразнещи и вредни за планетата химикали? Така да се каже „зелено“. Например кетчуп. Нека опитаме заедно!

И така, ето първите десет прости, безобидни средства за справяне с мръсни тенджери и тигани.

No 1. Магия от H2O

Създайте си навик да накисвате тенджери и тигани в малко гореща вода преди измиване. Ще се изненадате какви чудеса може да направи това с мазнини и залепнали остатъци от храна. Нo, все пак трябва да го измиете по-късно, разбира се! А за миене вземете екологичен препарат за миене на съдове и същата гъба.

#2 Шейк с оцетна сода

Изсипете малко сода за хляб на дъното на тенджера или тиган и разтрийте с гъба. Ако полепналите остатъци от храна остават, добавете оцет. Даваме му време да разтвори упоритите остатъци и накрая да се справим с тях – лесно. Избършете с малко количество екологичен препарат за миене на съдове. Внимание! Не използваме суха сода на „екземпляри“ с незалепващо покритие, за да не повредим покритието. За тези сесии, ние разреждаме сода във вода в съотношение 50 към 50 и оставяме този разтвор в купа за няколко минути.

No 3. Лайм със сол

За тигани, които са пострадали в нещастен, силно препечен-изгорял случай, извършваме следната реанимация. Накиснете ги за няколко минути в разтвор от сок от лайм и сол. След това добавете още сол и опитайте да почистите. По правило подобни събития лесно ги връщат към живот.

No 4. Гореща вана за прибори от неръждаема стомана

Напълнете тенджера или тиган с вода и малко зелен препарат за чинии. Сварете и оставете леко да се охлади. Ще се изненадате колко по-лесно и по-бързо ще бъде да почистите съдовете си от неръждаема стомана след това. Блеснете и блестете като нови!

#5 Почистващ сос за медни съдове

Медните прибори могат да се „обработят“ с кетчуп. Ще й хареса, защото съдържа оцет. Нанесете по-дебел слой и оставете за известно време. Ако кетчупът вече е влязъл в хот-дога, можете да използвате смес от вода, сол и лимонов сок. След това изплакнете добре и разтрийте до блясък.

No 6. Железни аргументи за чугунени тигани

Нашите прабаби започнаха спора за това как правилно да почиствате чугунените съдове за готвене. За да обобщим тази дълга дискусия, ето три изпитани във времето „зелени“ начина:

Натрийте с едра сол и изплакнете обилно

Използвайте само вода и четка (освен ако тиганът ви не е напоен с гранясало масло)

Използвайте гореща вода и малко сапун

Но за това се съгласиха всички участници в дискусията без изключение: за да се предотврати ръжда, чугунените тигани трябва да се избърсват сухо и да се смазват с растително масло – слънчогледово или кокосово.

#7 Неопетнената репутация на порцелан

За да премахнете петна от порцелан или керамика, накиснете съдовете в гореща вода с едно от следните: кислородна белина, водороден прекис, лимонов сок или оцет. Внимание! Не смесвайте кислородна белина с оцет. Нашата цел е да мием чиниите, а не да тровим домакинството с токсичен хлорен газ!

No 8. Ориенталски трикове

За да почистите Уок тигана го поддържайте горещ, не използвайте сапун. Достатъчно е да работите с гореща вода и четка. След това подсушете и разтрийте леко с растително масло.

No 9. Универсален войник против мазнини – оцет

  Наистина универсален инструмент, включително за премахване на мазнини и сажди от замърсени тенджери и тигани. Просто напръскайте повърхността с обикновен оцет, след което измийте със „зелен“ препарат за миене на съдове. Вуаля! Няма мазнини.

#10 Операция със сода за хляб

Ако тавата е твърде мазна, поръсете повърхността със сода за хляб. Мазнините се залепват по содата за хляб и образуват бучки, които лесно се събират и изпращат в кофата за боклук. И е добре за мивката – няма да се запуши! Обичайте съдовете си за готвене, обичайте нашата планета! 

Written by admin

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


BOOKING CONTACT