Home chevron_right
Всичко за дома

За меда и неговите големи ползи

admin | август 16, 2022
Imker Kräuter Honig | koenig-elixier.de

Всеки знае за лечебните качества на пчеларските продукти от незапомнени времена. И не само народната, но и съвременната медицина често използва мед за лечение на широк спектър от заболявания.

Imker Kräuter Honig

не само ни дава насищане, но и дава сила на цялото тяло, ободрява, подобрява благосъстоянието и значително повишава имунитета.
Още в древността хората са забелязвали полезните му свойства. Например тези, които добивали див мед, не страдали от болки в ставите, сърдечно-съдови заболявания, те били предимно дългожители и не се оплаквали от здравето си. Очевидно това се е случило, защото често са били нападани от пчели и ужилвани. Оказва се, че пчелната отрова е отлично лекарство. Традиционните лечители отдавна лекуват ревматизъм, сърдечно-съдови и настинки, нервни разстройства с помощта на ужилвания от пчели, а също така използват пчелни ужилвания за лечение на различни възпалителни процеси.
Такъв пчеларски продукт като прополис се използва широко в медицинската практика и в козметологията. Използва се за лечение на изгаряния, рани, измръзване, белодробна туберкулоза, кожни заболявания, тонзилит и др. Прополисът е част от лечебните пасти и кремове за зъби. Друг пчеларски продукт е прашецът. Тя, подобно на меда, е храна за пчелите и богата на протеини и голямо количество витамини, както и на растежни вещества, минерални соли, мазнини и хормони в полените. Поленът се предписва при изтощение, анемия, обща слабост и други заболявания.
Какво трябва да знаем за меда
Най-високият клас

Imker Raps Honig

се характеризира с факта, че съдържа минимално количество влага. Получава се чрез изтичане от пчелната пита под собствено тегло или чрез центрофугиране от специален апарат. Съответно, най-ниският клас мед е този, който има висока влажност и се получава чрез топене на мед от пчелни пити в огън.
Най-често срещаният и популярен е цветният мед. Особено обичан от всичките му разновидности: елда, липа, сладка детелина, акация, памук, слънчоглед, горчица. Лесно е да се досетим, че в зависимост от това кои растения опрашват пчелите, медът носи името си. Такива сортове мед като вар и акациев мед са много ценени, елдата е уникална по своя състав, тя е много богата на минерали, необходими на тялото.
Медът съдържа около шейсет различни вещества. Основният компонент на всеки мед са въглехидратите: фруктоза и глюкоза. 100 g от този най-полезен продукт съдържат средно 77,2% въглехидрати и от 0,3% до 3,3% протеини, калоричното съдържание на мед е 335 kcal.
Медът съдържа ензими, които ускоряват метаболизма, минерали, натрий, магнезий, желязо, калций, йод, сяра, фосфор, хлорни соли. Медът съдържа следните микроелементи: силиций, алуминий, манган, хром, бор, литий, мед, олово, никел, цинк, осмий, калай и др. Съставът на меда съдържа органични киселини: ябълчена, гроздова, лимонена, млечна, оксалова.
Медът съдържа следните витамини: В2, РР, С, В6, Н-биотин, Е, К, фолиева и пантотенова киселини.
Как да съхранявате меда правилно
Натуралният мед се запазва добре. Когато се съхранява, той става без захар, но лесно може да се направи отново течен. За целта поставете съдовете с мед във вода, чиято температура трябва да бъде до 60 градуса С.
Когато съхранявате мед в стая с висока влажност с температура плюс 11-19 градуса С, той може да вкисне. Медът запазва своите лечебни свойства добре в сухо, проветриво помещение при температура плюс 5-10 градуса С. По-добре е медът да се съхранява в стъклени съдове или в бъчви от елша, трепетлика, топола и липа. И от съхранение в дъбови бъчви, медът може да потъмнее. Не е разрешено съхраняването на мед в алуминиеви съдове и поцинковани съдове.
Какви са нормите на консумация на мед
За да може медът да е от полза за човешкото тяло, не бива да се злоупотребява с него. Максималното количество мед за ползи за здравето, което възрастен може да яде, е от 100 до 150 g на ден. По-полезно е общото дневно количество мед да се разделя на порции и да се приема няколко пъти през деня.
За по-добро усвояване медът трябва да се яде един и половина до два часа преди хранене или три часа след хранене. По-полезно е да ядете мед с топла вода, мляко или чай, но не много – няколко чаени лъжички можете да го ядете с въглехидратни храни. Струва си обаче да се помни, че за всеки човек количеството мед, консумирано в храната, трябва да бъде избрано индивидуално.
Децата ще са по-склонни да ядат мед с чай, каша или плодове. Между другото, медът се усвоява по-добре с такива продукти. Достатъчно е детето да яде една или две чаени лъжички мед на ден.
Какви са противопоказанията за употребата на мед
Медът в умерени количества може да се използва при диабет, но не забравяйте първо да се консултирате с Вашия лекар. Но повечето хора, както здрави, така и болни, могат да използват мед, тъй като този продукт няма преки противопоказания.
И така, медът съдържа лесно смилаеми въглехидрати, редица полезни витамини, ензими, минерали, микроелементи, органични киселини, биогенни стимуланти, антибактериални вещества. Медът е невероятно природно лекарство. Медът има положителен ефект върху здравето на нашето тяло. Това е вкусен и здравословен натурален продукт, даден ни от самата природа.
Медът се използва широко в народната медицина, препоръчително е да го добавяте към различни отвари от лечебни билки, в сокове, използвани при лечение на рани.
Това не са всички полезни и лечебни свойства на меда. От този продукт са измислени много рецепти за приготвяне на разнообразни ястия и вкусни напитки, които повишават имунитета и укрепват здравето. Багажът от знания за пчеларските продукти и механизма на тяхното въздействие върху хората непрекъснато се обогатява. Следователно знанията за меда със сигурност ще бъдат полезни на всички. Яжте мед и бъдете здрави!

Written by admin

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


BOOKING CONTACT