Home chevron_right
Онлайн магазин

Как да изберем образователна играчка за дете

admin | март 13, 2022
Образзователни играчки за дете | cutiess.bg

Отиваш в детски магазин и има рай за играчки. Особено ако сте израснали през деветдесетте и най-сложната играчка за вас е била дъгата пролет. И сега асортиментът от детски магазини пее, танцува, чете поезия на пет езика … И как да изберем? Накратко, всяка играчка трябва да бъде: безопасна, правдоподобна и подходяща за възрастта. банално? Повярвайте ми, не всичко е толкова просто.

Стъпка 1: проверка за сигурност

Всички знаят смисъла, но е по-добре да го кажете още веднъж на глас: играчката не трябва да бъде източник на опасност. Конструктор от дребни части или боядисана с нискокачествени бои пирамида са безвредни за възрастен, но не и за двегодишно дете. Копчетата, пръстените, топките и други малки части трябва да са здраво закрепени към тялото на играчката. Същото се отнася и за движещите се части. Ако играчката е на колела, уверете се, че те седят здраво на пръта и не се свалят лесно. Всички шевове трябва да са спретнати, добре зашити, без стърчащи нишки и пълнеж.

Накратко: нищо не трябва да стърчи / да се руши / да пада / да бъде боядисано, дори и да положите малко усилия.

Стъпка 2: усетете, помиришете, слушайте

Усещане. Педиатрите съветват околните деца с играчки от различни материали – пластмаса, гума, парцал. Това позволява на детето да открива света чрез тактилни усещания. Играчките могат да научат бебето да разсъждава не само за цвета и размера на обекта, но и за другите му свойства. Например, танцуващият Sloth на Fisher-Price е направен от пластмаса, но с парцалени лапи. Така детето усеща разликата между „меко“ и „твърдо“, „гладко“ и „грубо“ и т.н.

Подушваме. Играчката не трябва да мирише на нищо: остра миризма е признак на некачествени и токсични материали и бои. Поискайте от магазина сертификат за съответствие. Ще има информация за производителя и материалите, както и че играчката е преминала хигиенни тестове.

Слушаме. Играчките не трябва да звучат грубо и неприятно. Без съскане, скърцане или дрънкане. За да може една образователна играчка наистина да развие речеви умения, тя трябва да говори ясно, без грешки и с разбираеми фрази. Някои играчки пеят реплики от популярни песни, което е много популярно сред възрастните, но децата няма да разберат това.

Накратко: детската играчка трябва да накара детето да искате да игра. Тя не трябва да предизвиква желание да я скрие.

Стъпка 3: вижте какво може да направи играчката

Сега можете да натискате бутоните доволно и да видите какво изненадва днешните играчки. Избирайте модели, с които детето определено ще научи нещо добро. Но внимавайте: не всяка играчка, на която пише „образователна“, всъщност е такава. Как да разберем, че това наистина е образователна играчка?

Първо, трябва да остави място за въображение. Изберете такъв, с който детето да играе само и с възрастни.

Второ, ще бъде страхотно, ако е подарък не за една седмица, а поне за няколко месеца. Децата се развиват бързо и имат нужда от разнообразие, така че е най-добре да изберете играчка с множество функции. Например могат да говорят и да се движат, да помагат за овладяване на броенето и говорните умения. Но в същото време детето може да играе с тях по свой начин. Да речем, организирайте танци с Ленивец, който знае как да движи предните си лапи. Или станете диригент на домашен оркестър. Играчките от тази линия могат да бъдат синхронизирани една с друга. И тогава вече не е просто музикален таралеж, танцуващ ленивец и пеещ лос, а истинско шоу, в което детето може да бъде и просто зрител, и участник. Накратко: децата имат нужда от разнообразие, а родителите им имат нужда от играчка за повече от един ден.

Written by admin

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


BOOKING CONTACT