Home chevron_right
Онлайн магазин

Зелените ИТ технологии

admin | април 13, 2024

В технологичната сфера имаме склонност да смятаме, че дейността ни е доста чиста. Работим на лъскави нови компютри, редактираме файлове, които живеят в девствен облак… и заменихме толкова много бизнес пътувания с GMeetings, че не можем да окажем толкова голямо влияние върху планетата, нали? Помислете отново.

Цифровият сектор е отговорен за до 4% от глобалните емисии на парникови газове – двойно повече от гражданската авиация – и този процент може да се утрои до 2050 г., ако не се предприемат коригиращи действия, според френската национална агенция по околната среда ADEME.

Почти 80% от тези емисии идват от хардуера, според ADEME и френския регулатор на далекосъобщенията Arcep (16% от центровете за данни, 5% от мрежите).

И нека не забравяме, че центровете за данни – реалното въплъщение на споменатия по-горе „девствен облак“ – представляват 1% от глобалните емисии.

Значи намаляването на въздействието на цифровите технологии зависи изцяло от производителите на хардуер и доставчиците на облачни услуги, нали?

Отново грешно!

Целият хардуер, било то в домовете ни, в бизнеса ни или в центровете за данни, работи с код, създаден от програмисти. А понякога този код не е оптимизиран. Всъщност, според Intel, неефективността на инфраструктурата и софтуера е причина за над 50% от емисиите на парникови газове в центровете за данни.

Така че намаляването на цифровите въздействия е работа на всички, а не само на доставчици на облачни услуги, производители на хардуер и инженери. Последиците от Зелените ИТ технологии се простират далеч отвъд ИТ екипите, като обхващат правния, финансовия, отдела за покупки, човешките ресурси, дизайна и много други отдели.

И както може би сте разбрали от COP28, нямаме време, ако искаме да задържим глобалното затопляне под +1,5-2°C до 2050 г.

И така, защо 2024 г. ще бъде годината на Зелените ИТ технологии?

По-добре е за планетата

Както може би очаквате, първото предимство на зелените ИТ технологии е намаляването на емисиите. В центровете за данни, адресирането на неефективността на софтуера означава по-малко използвана енергия за повече резултати. При хардуера, закупуването на рециклирани устройства от Back Market или подобни компании веднага премахва от уравнението въздействието върху емисиите от производството на нови такива (въздействие, което може да достигне до 80% за смартфоните, например).

А при софтуера резултатите могат да бъдат невероятни. Фондацията за зелен софтуер (GSF) споделя пример за това как консултантската група BCG е помогнала на голяма телекомуникационна компания да намали потреблението си на енергия за ИТ с 30%… просто чрез преглед на кодовата й база. BCG използват SonarQube, инструментът за програмисти за подобряване на ефективността на програмирането. След като тези оптимизации са били приложени в едно подразделение, те лесно са били дублирани в цялата компания, което е довело до големи намаления на емисиите в мащаб.

По-добре е за бюджетите

26,6 милиарда долара годишно, или 8% от общите разходи за облаци, се губят според доклад от 2021 г., цитиран в завладяваща презентация на Холи Къминс от Red Hat. Защо? Защото твърде много облачни инстанции се оставят включени, но не се използват.

По-добре за бюджетите

Според доклад от 2021 г., цитиран в завладяваща презентация на Холи Къминс от Red Hat, 26,6 милиарда долара годишно, или 8% от общите разходи за облаци, се губят. Защо? Защото твърде много облачни инстанции се оставят включени, но не се използват.

Така че един очевиден съвет е да идентифицирате и премахнете това, което Къминс нарича „зомбита в облака“. След това можете да направите още една стъпка напред, като просто изключвате вашите облачни инстанции през нощта. Според Къминс това може да спести около 30% от сметката ви за облак, а следователно и подобни пропорции на енергия и емисии.

Друга ключова част от зелените ИТ технологии е еко-дизайнът, който има за цел да намали емисиите на уебсайтовете. Защо е ефективно? Защото днешните уебсайтове са 197% по-тежки, отколкото преди десет години. Но не е задължително да са много по-добри. Така например Dalkia на групата EDF е успяла да намали нуждите от сървъри за своя уебсайт от седем на два, според Orange Business, просто чрез прилагане на принципи на еко-дизайн като използване на по-малко видеоклипове и по-леки изображения. Това е намалило сметката им за облак и съответно емисиите 3,5 пъти.

По-добре за разработчиците

Питайте всеки експерт и той ще се съгласи, че няма такова нещо като „зелено кодиране“! Принципите на чистото кодиране обаче остават непроменени през последните двадесет години. Всички разработчици искат по-ефективен код, което води до по-малко консумирана енергия. Колкото по-прости са редовете код на разработчиците, толкова по-добре; колкото по-малко пътища са необходими, за да се стигне от А до Б, толкова по-добре и т.н. И, както споменахме по-горе, тази ефективност може да се измерва с инструменти като SonarQube, който сега дори има зелен плъгин, наречен ecoCode.

Следващото ниво за зелените програмисти включва използването на най-нови облачни технологии като Kubernetes за автоматично стартиране на работни натоварвания само в моменти, когато въглеродният интензитет на локалните електроразпределителни мрежи е възможно най-нисък („времево изместване“) или в региони с най-чиста електроенергия („местно изместване“). Първото може да намали въглеродния интензитет на софтуера, и следователно произведените емисии, с 15%, а второто с 90%, според Microsoft, която нарича тази важна практика „изчисления, отчитащи въглерода“.

Като се има предвид, че въглеродният интензитет може да варира с няколко степени за 24 часа, или че френската електроенергия е 12 пъти по-малко въглеродно интензивна, отколкото в САЩ, не е изненада, че изчисленията, отчитащи въглерода, могат да доведат до големи постижения в областта на зелените ИТ технологии.

По-добре за спазване на разпоредбите

Другата причина, поради която нямаме време, е, че законите ни настигат! От тази година всички европейски компании с над 250 служители ще трябва да се съобразяват с новата директива на ЕС за нефинансово отчитане CSRD, която ще наложи стотици нови точки за отчитане на данни, включително свързани с информационните технологии. След това е налице RGESN – насоките на Франция за еко-дизайн, които също обхващат стотици точки за съответствие и които скоро могат да станат законодателство на ЕС.

Не на последно място е Механизмът за корекции на границите на въглерода в Европа (CBAM) – по същество данък върху стоките с високи въглеродни емисии, които влизат на континента. Anne Currie, основател на GSF и главен изпълнителен директор на Strategically Green, нарича CBAM „GDPR-то на зелените технологии“, защото означава, че „ще трябва да платите сериозен данък, ако искате клиенти в ЕС, което е огромна клиентска база. Ако искате да оцелеете, бъдещето е зелено!“

Оцеляване, спестявания, намаляване на емисиите и по-ефективни разработчици… Зелените ИТ технологии не само са драстично по-добри от традиционните ИТ практики, както за бизнеса, така и за околната среда, но и са изненадващо лесни и евтини за внедряване. LVMH, например, току-що обучи целия си френски ИТ отдел в областта на зелените ИТ технологии.

Би ли могла вашата компания да бъде следващата?

Джеймс Мартин е отговарящ за редакционното съдържание на френския доставчик на облачни услуги Scaleway (iliad Group), със специфичен фокус върху устойчивостта; публикациите му включват скорошната бяла книга „Как инженерите могат да направят ИТ технологиите по-устойчиви?“ и най-новите доклади за въздействието на Scaleway. Повече информация тук.

Written by admin

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


BOOKING CONTACT